Omdat we moeten praten. Open & Bloot.

Oktober 2015

‘Barbara Oud?’ Mijn naam wordt omgeroepen op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. Ik heb een afspraak om mijn eenmanszaak in te schrijven. Ik loop achter de man aan die me ophaalt uit het wachtgedeelte van het plein, richting zijn bureau. Samen met een collega maakt hij met mij een praatje voordat hij officieel met inschrijven begint.

Waarin ik ben gespecialiseerd tijdens mijn studie? In gender en seksualiteit. Net als in de meeste andere situaties is vertellen wat ik gestudeerd heb genoeg om het ijs te breken. Waarom ik dan nu hier bij de Kamer van Koophandel ben? Ik wil een eigen bedrijf opstarten, zodat ik op mijn eigen manier kan werken aan de thema’s waarbij mijn hart ligt; vraagstukken gerelateerd aan sociale ongelijkheid, en meer specifiek gerelateerd aan gender en seksualiteit. Bij het bespreekbaar maken van bijvoorbeeld seks, op een manier die ervoor zorgt dat mensen zich kunnen ontwikkelen en kunnen groeien, in plaats van op een manier die taboes, repressieve normen en terughoudendheid in de hand werkt. Het opstarten van een bedrijf in deze hoek is een idee dat me al langere tijd bezig houdt, maar bij gebrek aan een bedrijfsnaam die mij enthousiast maakt was het nog niet eerder gekomen van een bezoek aan de KvK. Een week eerder, tijdens het drinken van goede Latte Macchiato, wist ik plots wel wat die bedrijfsnaam moest worden. Hoe ik mijn eenmanszaak wil noemen? Open & Bloot, omdat deze naam zo goed mijn missie verwoordt. Laten we open en bloot spreken over seksualiteit, over gender en over andere sociale categorieën die ten grondslag liggen aan de sociale ongelijkwaardigheid die we kennen in onze maatschappij.

Terwijl Open & Bloot wordt ingeschreven in het Handelsregister, bespreken we een aantal van deze zaken. Op het ondernemersplein van de Kamer van Koophandel komen de meest uiteenlopende thema’s aan bod: Waarom is het bijvoorbeeld noodzakelijk om mijn ‘geslacht’ in te vullen op de formulieren? Waarom leren we op school niet meer van rol van Nederland in de geschiedenis van Indonesië? Hoe moeten we omgaan met de grootse vluchtelingstroom waarmee de wereld momenteel geconfronteerd wordt? Waarom zijn er zoveel Smurfen en maar één Smurfin? Waarom is het zo moeilijk om een goede oplossing te vinden voor de Pietendiscussie? Hoe kan seksualiteit het beste bespreekbaar gemaakt worden? Veel prangende vragen en weinig klinkklare oplossingen. En ondanks het gebrek aan antwoorden was het een bijzonder gesprek dat een intense hoeveelheid mogelijkheden heeft gebracht.

Het is een begin. Het vormt het begin van mijn eigen onderneming, één waar je zeker meer van zult horen. Waarom? Omdat we moeten praten. Open & Bloot.

 

3 gedachten over “Omdat we moeten praten. Open & Bloot.

 • november 18, 2016 om 10:51 pm
  Permalink

  Barbara veel succes met open en bloot, volgens mij is dit wat de mensheid nodig heeft om zoals jij het zelf zegt open en bloot die “problematiek” bespreekbaar te maken en zo meer respect voor elkaar te krijgen in deze zo gesloten tijd.

 • november 19, 2016 om 12:12 am
  Permalink

  Hartelijk gefeliciteerd met het opstarten van uw onderneming. Wellicht zou het de eerste zijn
  waar men eindelijk van alles in, en op kwijt kan, alleen al qua Internetsite. Vooral een goede geste: om de goede wil te tonen richting totale emancipatie van de vrouw, die veel meer op de voorgrond moet en zal treden binnen maatschappelijke mogelijkheden. Uit ervaring gaat haar inzicht in zaken vaak dieper dan die in de mannenwereld. Nu schrijf ik hier alleen maar een begin dat meer zal uitgroeien naar de voorgrond. Ik wens u veel succes!

 • november 19, 2016 om 11:48 am
  Permalink

  Veel succes Barbara en houd ons vooral op de hoogte door je blogs. Leuk en inspirerend. ??

Reacties zijn gesloten.